مقدمه
با عنایت به تکالیف مقرر در ماده ۳ آیین نامه اجرایی احصای کلیه استعلامات و ایجاد نظام استانداردسازی تبادل اطلاعات بین دستگاهی و قانون برنامه ششم توسعه و با هدف یکپارچه سازی و تسریع در ارایه خدمات، معماری تبادل اطلاعات دستگاههای اجرایی مبتنی بر «وب سرویس» مصوب شده و دو بستر نرم افزاری تبادل خدمات دولت الکترونیک با نام گذرگاه GSB با هدف ارایه خدمات بین دستگاههای اجرایی و گذرگاه PGSB با هدف ارایه خدمات دستگاههای اجرایی به شرکتها و کسب و کارها و همچنین سامانههای متصل به اینترنت دستگاهها، راه اندازی شده است.
ضمنا با توجه به ضرورت رعایت ملاحظات امنیتی، تبادل اطلاعات بین دستگاههای اجرایی بایستی در بستری امن و اختصاصی انجام پذیرد. بر همین اساس، گذرگاه GSB در شبکهای جداگانه و منفصل از اینترنت مورد بهره برداری قرار گرفته و شبکه اختصاصی دستگاه اجرایی نیز در هیچ نقطهای به شبکههای ناامن از جمله اینترنت نباید متصل باشد. لازم به ذکر است، سامانههای اینترنتی دستگاههای اجرایی میتوانند خدمات مورد نیاز خود را با اتصال به گذرگاه PGSB دریافت نمایند.
مراحل راه اندازی خدمت الکترونیکی در مرکز ملی تبادل اطلاعات
- متقاضی با دستگاه خدمت دهنده مذاکره نموده و مجوز بهرهبرداری از خدمت مورد نظر را از دستگاه متولی خدمت اخذ نماید. (به دلیل اینکه سازمان فناوری اطلاعات ایران متولی خدمت نیست، لذا به هیچ عنوان اجازه ارایه خدمت بدون مجوز مربوطه وجود ندارد). در صورتیکه متقاضی، ارایه دهنده خدمت باشد، انجام این بند نیازی نیست.
- پس از دریافت مجوز بهره برداری، متقاضی طی نامه ای، مجوز خدمت و همچنین مشخصات نماینده خود جهت دریافت اطلاعات و مستندات راهنمای فنی مربوطه را، به معاونت دولت الکترونیکی سازمان فناوری اطلاعات ایران ارسال نماید. ضمنا اعلام نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره تماس و نشانی رایانامه (Email) نماینده (صرفاً روی نام دامنه اداری دستگاه متقاضی) و عنوان خدمت مورد نظر ضروری می باشد. دستگاه ارایه دهنده خدمت، نامه ای در خصوص مستندات فنی خدمت ارسال نماید.
- متقاضی با توجه به کاربرد و بهره برداران خدمت و توضیحات فوق، گذرگاه مناسب را انتخاب نماید.
- اتصال به مرکز ملی تبادل اطلاعات بر اساس توضیحات زیر:
- اتصال به گذرگاه GSB به یکی از سه روش زیر انجام میپذیرد:
- اتصال از طریق ستاد مرکزی دستگاه: در این روش هر یک از دستگاههای اجرایی استانی و یا زیرمجموعه، پس از اتصال به شبکه اختصاصی دستگاه مرکزی و با هماهنگی واحد فناوری اطلاعات ستاد مرکزی دستگاه میتوانند از سرویسهای مرکز ملی تبادل اطلاعات استفاده نمایند.
- اتصال از طریق شبکه دولت (شبکه مرکز IT نهاد ریاست جمهوری): دستگاههای اجرایی زیرمجموعه و یا استانی پس از اتصال به شبکه دولت و با انجام هماهنگیهای لازم با مرکز ارتباطات و فناوری اطلاعات نهاد ریاست جمهوری میتوانند از سرویسهای مرکز ملی تبادل اطلاعات استفاده نمایند.
- اتصال مستقیم به مرکز ملی تبادل اطلاعات (NIX): اتصال مستقیم به NIX و گذرگاه GSB از بستر شبکه نورنتا و یا شبکه MPLS-VPN انجام میپذیرد. بدین منظور پس از هماهنگی با ستاد مرکزی دستگاه و انتخاب بستر اتصال، نامه درخواست اتصال مستقیم، از بخش «اتصال دستگاههای اجرایی به GSB» سایت https://iran.gov.ir/gsb تکمیل و به دبیرخانه سازمان فناوری اطلاعات ایران ارسال شود.
- اتصال به گذرگاه PGSB :
- به منظور دریافت خدمت، اتصال به گذرگاه PGSB از طریق VPN و یا بستر اینترنت و با انجام تنظیمات شبکهای مورد نظر مرکز NIX ، انجام میپذیرد. بدین منظور نامه درخواست اتصال از بخش «اتصال کسب وکارها به PGSB» سایت https://iran.gov.ir/gsb تکمیل و به دبیرخانه سازمان فناوری اطلاعات ایران ارسال شود.
- به منظور ارایه خدمت به گذرگاه PGSB، اتصال به گذرگاه از طریق شبکه MPLS-VPN انجام میپذیرد. بدین منظور نامه درخواست اتصال از بخش «اتصال کسب وکارها به PGSB» سایت https://iran.gov.ir/gsb تکمیل و به دبیرخانه سازمان فناوری اطلاعات ایران ارسال شود.
پشتیبانی و رفع خرابی در مرکز ملی تبادل اطلاعات
- پشتیبانی و رفع خرابی اتصال به مرکز ملی تبادل اطلاعات: ۸۸۳۸۶۲۸۹ – ۸۸۳۸۶۲۹۴ – ۸۸۳۸۶۳۱۱ (داخلی یک)
- پشتیبانی و رفع خرابی سرویس گذرگاه GSB: 88386289 – ۸۸۳۸۶۲۹۴ – ۸۸۳۸۶۳۱۱ (داخلی دو)
- پشتیبانی و رفع خرابی سرویس گذرگاه PGSB: 88113621
برای آشنایی بیشتر، بخش «معرفی مرکز ملی تبادل اطلاعات» در سایت Https://iran.gov.ir/gsb ملاحظه شود.
ثبت دیدگاه